söndag, juni 28, 2009

Så trött jag är på borgarna och deras osocialistiska politik

Jag är så trött på vårdval, valfrihet inom skolan och valfrihet hit och dit...

Den största valfriheten får man när man verkligen har möjlighet att välja på lika villkor

Vilket jag anser att man inte har i borgarnas samhälle.

Det är valfrihet att kunna läsa på högskolan eftersom jag...
... har fått möjligheten att ha högskolebehörighet från gymnasiet,
...inte måste vara rik för att studera vidare,
...kan få studiemedel och studielån,
...kan få tjänstledigt för studier,
...kan studera grattis på högskolan/universitet.

Fast jag kan förstå att det finns många som inte kan eller vill läsa in högskolebehörighet på gymnasiet. Kanske vill man bli något där man inte behöver alla dessa ämnen för att kunna utföra sitt arbete. Jag kan förstå att vissa kärnämnen är svåra för många elever.

Jag tycker om man gör fler lärlinglinjer/yrkesinriktade program där man minskar ner på kärnämnena måste man öka möjligheten att läsa in dessa ämnen senare.

Man ska inte bli begränsad i sina valmöjligheter att utvecklas och studera vidare när man blir äldre och kanske insett att man vill göra något annat med sitt liv. Därför tycker jag att man ska utveckla Komvux.

Sedan tycker inte jag att man ska kunna komma in på komvux bara för att höja ett betyg. Så om man bara får G eller VG i en kurs på gymnasiet ska man inte direkt kunna springa till komvux och plugga för att höja sitt betyg.

Komvux ska främst ta in de som inte har ämnet sedan tidigare och behöver en behörighet. Sedan tycker inte jag det är fel att fylla på klasserna med de som redan har betyg i ämnena.
För man ska inte bli hindrad att komma in på en utbildning för att man kanske misslyckats i något ämne Fast man ska inte ha förtur.

Det är valfrihet för mig att inte behöva välja vad jag ska jobba med resten av mitt liv när jag är 15/16 år. Eller ännu tidigare.

Jag tycker det känns som att borgarna vill att man ska bestämma sig så fort man föds för vad man ska bli när man blir stor.
Gå på rätt förskolan, rätt grundskola och få strålande betyg så att man sedan kan gå på rätt gymnasieskolan och åter igen få topbetug för att därefter gå på rätt högskola/universitet för att slutligen få tätt arbete.

Det finns en stor risk i att sätta betyg och stämplar på människor för tidigt i livet. Blir man stämplad som en busig och dum person lever man upp till det. Sedan finns det den gruppen som känner en väldig press på sig från släkt och vänner att få höga betyg och studera vidare. Fast de kanske inte alls har den förmåga, kunskap eller intresse som krävs. Jag tror att det leder till många olyckliga personer.

Som förälder vill man att sina barnen ska få så stor och bra valfrihet som möjligt i framtiden. Alltså vill man att de ska plugga naturvetenskapligtprogram för att hålla så många dörrar som möjligt öppna. Fast i själva verket har man inte alls den valfrihet som jag eftersöker. För vad är det för val att vara tvungen att läsa "natur" för att senare kunna välja i livet?

Själv läste jag omvårdnadsprogrammet på gymnasiet och jag anser att jag lärde mig många värdefulla saker där som jag har haft nytta av i livet. Dessutom upplever jag inte mina gymnasiestudier som en plåga utan en rolig och trevlig tid i mitt liv. Jag klarade mig bra i skolan.

Så nu efter att har arbetat några år och har mer livserfarenhet och arbetslivserfarenhet anser jag att jag gör ett bättre och klokare beslut av vad jag ska studera till och vad jag vill göra i framtiden.

När jag slutade gymnasiet visste inte jag vad jag ville bli. Jag har haft mång drömmar genom livet. Men nu tror jag att jag har hittat den väg jag vill gå. Skulle det visa sig att jag har fel har jag valfriheten att läsa vidare.

Jag älskar vår svenska valfrihet. Förstör inte den med era borgliga begränsningar - hör ni det borgare?!

Inga kommentarer:

Om mig

Mitt foto
Socialist och feminist! Halmstadbo sedan 20080901, kommer från Vislanda i Småland. Blivande folkhälsovetare. Vänsterpartist sedan januari 2007 med en önskan om att förändra världen. Kunskap är makt!

Bloggintresserade