lördag, maj 23, 2009

Dra in på föräldraledigas barnomsorgsplatser

Varför drar man inte in på förskoleplatserna för alla föräldralediga mammor och pappor?

Varför ska de ha rätt till en förskoleplats när de ändå är hemma och lediga?

Arbetande föräldrar får ju inte ens handla, prata med en bekant på vägen hem från jobbet/skolan eller något annat tidsavvikande. Vid all ledighet ska barnen också vara lediga, inga undantag.

Medans föräldralediga personer kan gör vad de vill 15 timmar i veckan.
Då vore det ju idiotiskt att ta tillfället i akt och umgås med sin barn, om man kan slippa. För skaffar man barn vill man väl slippa dem så mycket som möjligt. Usch för att ha tid med sina barn!!!
Det är sådan lyx som man bara får drömma om...om arbetar eller studerar.

Som förälder skulle jag ju hellre se att barnomsorgen håller en hög kvalitet den dagen mina barn är stora nog att börja på förskolan och måste vara där för att jag jobbar/studerar.
Hellre det än att jag har rätt till en plats när jag ändå är föräldraledig och hemma.
Ibland kan man inte vara så egoistisk utan måste tänka på allmännyttan. (Alltså om man tycker det är egoistiskt att slippa sina barn 15 timmar i veckan)

Då finns det säkert många föräldrar som försvarar att de lämnar sina barn med att de gör det för barnens skull. Att barnen behöver den tiden med sina kompisar, så att de inte glömmer bort förskolan. Dessutom kanske det är så att man kan förlora sin plats om man inte låter barnet vara där. Hur det fungerar med platsgaranti vet inte jag, men i så fall måste man väl kunna lösa det på annat sätt.

Jag har hört talas om någon sorts besöksrätt för barn som är hemma med föräldralediga föräldrar. Då barnet kan komma till sin förskola för att hälsa på sina kompisar regelbundet för att hålla kontakten och behålla sin plats. Det tycker jag kan vara en lösning nu när det är ekonomiskkris och man måste spara lite här och var.

Däremot tycker jag det är stor skillnad på att vara arbetslös och ha rätt till barnomsorg och att vara föräldraledig och ha rätt till förskoleplats.
Som arbetslös måste man kunna gå på anställningsintervjuer, möte på arbetsförmedlingen och söka arbete aktivt på annat sätt. Vilket inte är helt lätt med småbarn.
Har man sedan sådan tur att man kan få ett jobb ska man kunna komma igång och arbeta snabbt.

(För er som inte känner mig kan jag ju berätta att jag har en tendens att vara ironisk ganska ofta.)

Inga kommentarer:

Om mig

Mitt foto
Socialist och feminist! Halmstadbo sedan 20080901, kommer från Vislanda i Småland. Blivande folkhälsovetare. Vänsterpartist sedan januari 2007 med en önskan om att förändra världen. Kunskap är makt!

Bloggintresserade